Yükleniyor..

Bu Belgeseli Mutlaka İzleyin! BBC Araştırdı Elektronik Sigara Zararlı Mı?

Yorumları oku (11)

BBC Türkçe olarak yayınlandığı elektronik sigara üzerine yapılmış bilimsel araştırmalar ve testlerin sonucunu içeren belgeseli Türkçe olarak izleyebilirsiniz

Videoları izledikten sonra şu önemli makalelere göz atmak isteyebilirsiniz, Okumak için üzerine tıklayabilirsiniz. (Makaleler bilimsel olup kaynak içermektedir)

Catania Üniversitesi: E-Sigaraya Geçiş Yapanların Ağız Sağlığı İyileşiyor

E-Sigara Üzerine Nature.com da yayınlanan bilimsel araştırma


Elektronik Sigaranın DNA'nıza Etkisi!

FDA' dan iQos' a İzin: ABD Pazarında Satışı Serbest 

Smoke Free Brain: Elektronik Sigara Bırakmada Etkili  

Adana Şehir Hastanesi Sağlık Bilimleri Üniversitesi : Elektronik Sigara Daha Az Zararlı

Erciyes Üniversitesi Elektronik Sigara Araştırmaları


Penn State Tıp Okulu’nun Elektronik Sigara ve Bağımlılık Araştırması

Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu "Sağlık Bakanlığı elektronik sigarayı yasaklamamalı




Son günlerde çıkan "elektronik sigara öldürüyor" "elektronik sigara öldürdü" e-sigara öldürür" gibi haberlerinin gerçeği yansıtmadığını ve yalan haber yapıldığını ayrıca bu haberleri THC üretenlerin ve satanları korumak amaçlı yapılan yalan haberler olduğunu anlayabiliyoruz. Abd' de yaşanan ölüm olaylarının arka planını ve gerçekleri anlatan video paylaşılmıştır.





Elektronik sigaralar güvenli mi?



Elektronik sigaralar günden güne popülerliğini artırırken diğer yandan da tartışmaların merkezinde kalıyorlar. Elektronik sigaraların kamuya açık alanlarda yasaklanması ve uzun dönemde sağlığa etkisi üzerine birçok tartışma mevcut. Michael Mosley bu tartışmalara son vermek adına “elektronik sigaralar güvenli mi?” sorusunun cevabını arıyor.
Sigara içerken yanan tütün, dışarıya çok yüksek miktarda bağımlılık yapan nikotin salınımı gerçekleştirir. Ama bu noktada nikotin bir sorun değil: sigara içerken ek olarak kanser riskini, kalp hastalıklarını ve diğer ciddi hastalıkları artıran 4000’e yakın diğer zehirli kimyasal havaya karışır. Elektronik sigara kullanmanın ve sigara içmenin insan vücudu üzerinde nasıl etkileri olduğunu anlamak için Michael elektronik sigara kullanan bir grubu ve sigara içen bir grubu test etti. Farklı kimyasalların seviyelerini öğrenmek adına her iki gruptaki insanlardan salya, idrar ve nefes örnekleri alındı. 

Test sonuçları

Nikotin, sigaralarda bulunan bağımlılık yapıcı bir kimyasaldır. Testlerimizde elektronik sigara kullanan insanların sigara kullanan insanların aldığına benzer seviyede nikotin aldığını görüyoruz. Buradan elektronik sigaranın nikotine bağımlı olan sigara kullanıcıları için kullanılabilecek bir alternatif olduğu sonucu çıkıyor.Karbon monoksit, kalp hastalıklarına sebep olan zararlı bir kimyasal maddedir. Aynı şekilde akrolein de kanser ve ciğer hastalıklarına sebep olan diğer bir zararlı kimyasal maddedir. Testlerde elektronik sigara kullanan insanlarda, sigara kullanan insanlara nazaran bu kimyasallardan çok daha az miktarda bulunduğu saptandı. Hatta elektronik sigara kullanan insanlardaki bu kimyasal maddelerin seviyesi, hiç sigara kullanmayan insanlardaki seviyeye oldukça yakın. Bu da elektronik sigaraların, normal sigaralardan çok daha az zararlı olduğunu gösteriyor.

Önemli olarak belirtelim ki, bu küçük çaplı testimizin sonuçları, daha büyük ve kapsamlı araştırmaların sonuçlarını da yansıtmaktadır. Michael, Londra’daki Queen Mary Üniversitesi’nin Tütün Araştırma Birimi’nin yöneticisi olan Profesör Peter Hajek ile bir araya geldi. Peter Hajek, elektronik sigaraların, sigarayı bırakmak için kullanılabileceğini, sigara ile alakalı hastalıkları bitirebileceğini ve dolayısıyla ölüm oranlarını da azaltabileceğini düşünüyor. Elektronik sigaralar toplum tarafından yeni yeni kullanılmaya başlandığı için, içerisinde bulunan bazı kimyasalların uzun vadede zararlı olup olmayacağı bilinmiyor.

Elektronik sigaralar, bulundurduğu nikotin sebebiyle bağımlılık yaratıcı bir etkiye sahip. Ayrıca elektronik sigaraların yaygın kullanımının nikotin tüketimini normalleştireceği, sigara yasaklarından kaynaklanan sosyal değişikliklerin geçerliliğini yitirebileceği ve bu sebeple sigara içmeyi bir şekilde yine sosyal olarak kabul edilebilir kılabileceği düşüncesi mevcut. İngiliz Tıp Birliği de elektronik sigaraların kamuya açık alanlarda kullanılmasının önüne geçilmesini istiyor.

2016 yılından itibaren, İngiltere’de bazı elektronik sigaralar ruhsatlandırılacak ve ilaç olarak kullanılacak. Bu işlem, örnek verecek olursak eğer 20mg/ml nikotinden daha fazlasını içermesine veya kullanıldığında sigarayı bırakmaya yardımcı olacağı gibi sağlık beyanlarına bağlı olacak. Bu iki kategoriden birinde olmayan ürünler ise tüketici ürünleri mevzuatı kapsamında kontrol edilecek.


İlginizi çekebilecek bir diğer yazımız "Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu "Sağlık Bakanlığı elektronik sigarayı yasaklamamalı" bağlantısını ziyaret ediniz.



tags: bbc eletkronik sigara belgeseli, elektronik sigara mı zararlı normal sigaramı, elektronik sigara zararlı mı bbc, elektronik sigara zararları 2018, elektronik sigara zararları 2019, elektronik sigara 95 daha az zararli, nikotinsiz elektronik sigara, elektronik sigara zararları bbc

Ek Resimler

Bu içerik 14.06.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 35733 kez okundu.

Yorumlar (11)

  • Sigaradan e-sigaraya geçiş yaptım. Günde 1 paketin üzerinde içerdim. 2. Haftadayım ciğerlerimin açıldığını hissedebiliyorum. Ciğerler açıldı da nereyi tıkadık bu sefer onu da bi kesinleştirselerdi keşke.

  • Elektronik Sigara VIP - Admin

    E-Sigara konusunda bedeniniz size doğruyu söyleyecektir. Basında çıkan bilime dayanmayan haberlere itibar etmeyiniz.

  • Tamam ama sigara bırakma hattı kamu spotu da oluşturuyor devlet bırakın diye bence araştırılmalı hata somut elle tutulur bir cevap yok

  • Yasak olmasina aklım ermiyor madem zararli o halde zarari yuzde bin kanitlanmis tütün e yasak getirilsin ama yok niye çünkü deli gibi vergi geliyor elektronik sigara kullanan millet evinde yapacak paraciklar buhar olacak. Isitmali cihaza izin çıktı niye çünkü tütün var kontrol altinda olacak halbuki o da zararlı.. . Anladiniz sanirim bugun mesele para para para ;)
    elektronik sigara da zararli mi evet zararlı sonucta pg vg nikotin cigerlere yapisiyor az kullanip birakmak umidi ile hoscakalin

  • Size katiliyorum. Yaklaşık 2 senedir kullanıyorum , 1. Derece koah hastasıyım. Ve değerlerimde iyileşme olduğu görülüyor. Doktorum bırakırsam iyi olacağını fakat bırakamıyorsam tütün içmekten kat be kat sağlığa daha az zarar verdiğini söylüyor. Zarar verdiğini söyleyenler tütünün satılmasına onay vererek insan sağlığını hiçe sayanlar. Elektronik sigaraya da tütün gibi vergi gelse kimsenin gıgı çıkmaz

  • Oksijen haricinde soludugumuz herşeyin bedene ve ciğere zararı vardır öyleki bunu sigarayla kıyaslamak mümkün değildir. Tam olarak zararları tespit edilmiş olmadıgıda dogrudur lakin sigaranın baştan aşagı kanserojen bi yapıya sahip oldugunu dusunursek zarardan kar olarak bakabiliriz duruma. Sonuc olarak yıllardır kullandıgım üzerime yapışan sigarayı bıraktım ve canım isterse elektronik içiyorum şuan herşey kontrolum altında faydasını zararını siz düşünün artık.

  • Tüm gün kullandığınızda zararı sadece 1 dal sigaraya eşit, sigara baronları şu an türkiye'de zararlı imajı verip, karlarını korumak istiyorlar, avrupa ve amerika da yasal.

  • Sağlık bakanlığı işini biliyor e sigarayı yasaklayarak çünkü e sigara çıkarsa adam 130 tl bir yıl kullanıyorum diyor sigara içse ayın ortasında gidecek o para devlete para lazım %80 vergi aldığı bi tekelden nasıl vazgeçirebilir insan saglligi önemsiz önemli olan para

  • Malesef 130 tl ' ye anca bir ay yetecek kadar likit alabilirsin. He gider çakma likit alırsan sigaranın zararını al 10 ile çarp ozaman gerçek ve kaliteli likitlerde 180 ml si 200 - 300 tl civarında.

  • Sigaranın zararları çok güzel bir şekilde anlatılmış elektronik sigaranın zararlı olup olmadığına kişiler izleyip karar verebilirler

  • Elektronik sigaraların paket sigaralara göre yüzde 95-98 arası daha az zararsız olduğunu anlatan mükememel bir belgesel

  • Elektronik sigaralar bence normal sigaraya göre son derece zararsız ki bilimsel çalışmada bunu kanıtlıyor.

YENİ YORUM YAP

Yorum Yap

İşlemin sonucunu giriniz.

Benzer İçerikler

Sosyal Medya

En Çok Satan Kullan At

En Çok Satan Pod Modeller

En Çok Satan Likitler